Ghosting Issues

Discussion in 'BigBox General Chat' started by Oliver, Feb 2, 2017.

  1. Oliver

    Oliver Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Hi all

    Any tips here to solve ghosting issues on the bigbox ?
    I do have the 1.1 with single direct extruder.

    Cheers
     
  2. Greg Holloway

    Greg Holloway Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    532
    Likes Received:
    385
    Hi,

    Slow down the print. Check nothing is lose. Adjust the jerk settings. Alter acceleration.

    Can we see a photo of the effect on your prints?
     
  3. Oliver

    Oliver Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Here are the pictures. Just now is a print running with slower printing speed, but as i remember correctly that was always identical. Found nothing lose.
    Do i have to change jerk and acceleration on the printer fw or in simplify3d ?

    WP_20170202_12_36_21_Rich.jpg WP_20170202_12_36_34_Rich.jpg WP_20170202_12_36_44_Rich.jpg
     
  4. Greg Holloway

    Greg Holloway Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    532
    Likes Received:
    385
    In the firmware. You should be able to change it via the LCD.

    What print speed are you using?
     
  5. Oliver

    Oliver Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    On the right picture is the first one with speed of 50mm/s and the new one on the left is with 30mm/s.
    There is really already a improvement.

    Is 30mm/s still too quick or shall i change jerk and accl. settings now ?
     

    Attached Files:

  6. Miasmictruth

    Miasmictruth Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    744
    Likes Received:
    105

    It may be a good idea to adjust the accels, I print at 50mm/s and its generally pretty good, there are some small artifacts around bolt holes but very minor not likes yours. Unfortunitly I don't have access to my settings right now or I would post them.

    I do slow the outer layer some I think its around 75% of my set prints speed so it would be closer to 35-40 on just the outer perimeter. If your still having issues in about 9-10 hours I should be able to post my firmware and slicer settings

    What slicer are you using?
     
  7. Oliver

    Oliver Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Would be great if you could check your settings. Got quite a improvement already. But unsure how far i can go with those settings and which are the correct ones.

    I am using Simplify3d.
     
  8. Miasmictruth

    Miasmictruth Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    744
    Likes Received:
    105
    Can you post your stl file and your lastest print and print settings, I will print one and see if I am any better.

    I will try to rememeber to post the settings when I get home too sorry I forgot last night.
     
  9. Oliver

    Oliver Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2016
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    This is the last one i printed, was already getting difficult to photo the issues. Also attached the stl.
     

    Attached Files:

  10. Greg Holloway

    Greg Holloway Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    532
    Likes Received:
    385
    Have you gone through the machine and checked all the belts are tight? Make sure there is no play in the bearings, check the nozzle isn't loose.

    You can adjust the acceleration via the LCD. For the original dual acceleration should be 400mm/s/s

    30mm/s print speed should be fine. If you are using the old 1.0 KS dual head my recommendation is to upgrade to the hybrid dual as a minimum. I'd consider this too if you want to get a little deeper into modifying | https://forum.e3d-online.com/index.php?threads/bigbox-dual-x-carriages-bowden.2480/
     
  11. R Design

    R Design Well-Known Member

    Joined:
    Oct 7, 2015
    Messages:
    911
    Likes Received:
    182
    He's got the " 1.1 with single direct extruder." as per first post.
     
  12. Greg Holloway

    Greg Holloway Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    532
    Likes Received:
    385
    My bad.

    I would check the hotend is fitted tightly to the carriage. Grab hold of bits and see if anything wobbles.
     
  13. Miasmictruth

    Miasmictruth Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    744
    Likes Received:
    105
    I doubt this will help, after looking very close at my parts I can still see some ringing in a couple places. Sorry for taking so long to post this

    Bed Z: 0.000
    Accel: 400
    Vxy-jerk: 8
    Vz-jerk: +000.40
    Ve-jerk: 5
    Vmax X: 150
    Vmax Y: 150
    Vmax Z: 6
    Vmax E: 25
    Vmin: 0
    VTrav min: 0
    Amax X: 400
    Amax Y: 400
    Amax Z: 100
    Amax E: 5000
    A-retract: 5000
    A-travel: 400
    XSteps/mm: +160
    YSteps/mm: +180
    ZSteps/mm: +1600
    ESteps/mm: +0415.7
     
  14. Tom De Bie

    Tom De Bie Well-Known Member

    Joined:
    May 7, 2016
    Messages:
    191
    Likes Received:
    33

Share This Page