(6) Z-Axis Calibration

Discussion in 'Calibration, Help, and Troubleshooting' started by Jaysen DAYDREAMn, Jul 23, 2016.

  1. Jaysen DAYDREAMn

    Jaysen DAYDREAMn Well-Known Member

    Joined:
    May 11, 2016
    Messages:
    90
    Likes Received:
    9
    Where in the menu can i run the bed all the way to the bottom?

    If i go to move axis Z I can not run the bed all the way to the bottom.

    What am I Missing here?

    Thank you!
     
  2. tohara

    tohara Well-Known Member

    Joined:
    Sep 5, 2015
    Messages:
    128
    Likes Received:
    59
    The bed will stop at zmax defined in firmware, which is 300.
    If you want to run down below this you can use the command "G92 Z200" (or any value below 300) to set the current position to 200. That will allow you to run down 100 mm more. But be aware that there is no endstop to prevent you from crashing into the bottom.
     
  3. mike01hu

    mike01hu Well-Known Member

    Joined:
    Apr 22, 2014
    Messages:
    957
    Likes Received:
    166
    Alex has added the menu item under LCD/Prepare/Move Axis if you are using his firmware.
     
  4. Bluemalu

    Bluemalu Well-Known Member

    Joined:
    Mar 17, 2014
    Messages:
    95
    Likes Received:
    6
    Watch out for going so low, I think @Alex9779 changed it to 295mm as the Auto Home lowers the bed by another 4mm then homes X / Y before homing Z.

    I'm trying some Plum couplers and found the Auto Home the hard way.
     
  5. Jaysen DAYDREAMn

    Jaysen DAYDREAMn Well-Known Member

    Joined:
    May 11, 2016
    Messages:
    90
    Likes Received:
    9
    To be clear, I am trying to run the bed all the way down for the calibration of the lead screws. How do i run the bed all the way down via the lcd?
     
  6. Bluemalu

    Bluemalu Well-Known Member

    Joined:
    Mar 17, 2014
    Messages:
    95
    Likes Received:
    6
    All depends on the firmware your using, as @mike01hu said, in the prepare / move axis / then dependent on the firmware (original had only X and Y for 10 mm movements). The 1mm gives all the axis and extruder. With @Alex9779 firmware you will have Z axis in the 10mm choice and also an extra choice to send Z to max.
     
  7. Jaysen DAYDREAMn

    Jaysen DAYDREAMn Well-Known Member

    Joined:
    May 11, 2016
    Messages:
    90
    Likes Received:
    9
    ok, now i understand. I am on 1.1 RC6 but it must not be alex firmware.

    In the build guide. with stock firmware, how did they do this? Moving Z 1mm does not get the bed all the way to the bottom.
     
  8. Alex9779

    Alex9779 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    2,405
    Likes Received:
    731
    You gotta be patient... Set a value then the value does not change or jumps back just turn the knob and turn. Or wait until
    Bed bed reached the position and then turn it again. It is possible to move the bed to Z=300...
     

Share This Page