COMPLETE BigBox + DuetWifi controller

Discussion in 'Guides, Mods, and Upgrades' started by elmoret, Jul 17, 2016.

  1. eca

    eca Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    229
    Likes Received:
    44
    Just a quick question, are the settings here using the KS Dual or Titans. I have the KS dual and just want to make sure I won't mess anything up since I am still getting to know g-code. Thanks in advance.

    I assume of course that I would take the values that I now use with the Rumba except any changes having to do with microstepping.
     
    #121 eca, Oct 18, 2016
    Last edited: Oct 19, 2016
  2. Mark Curry

    Mark Curry Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2016
    Messages:
    98
    Likes Received:
    15
    It has been mentioned in other posts, the driver chips gets most of its cooling from the smt mount (bottom of the package). The small boards on the rumba dont really give adequate bottom cooling if you run the amp output high. The TI chips on the Duet are soldered onto the main board properly so that they have a larger cooling area. Also from memory they are rated at 4 amps (limited to 2 in firmware) whereas the pololu drivers are rated at 2ish. Its unlikely that you will blow the Duet TI drivers.
     
  3. danzca6

    danzca6 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 26, 2016
    Messages:
    83
    Likes Received:
    7
    On the topic of drivers going bad, in the rate case, I see they are also experimenting with a 2 driver expansion board. From what I hear it is rare to have an issue, but just to throw that out there.
     
  4. Stian Indal Haugseth

    Stian Indal Haugseth Well-Known Member

    Joined:
    Sep 11, 2015
    Messages:
    589
    Likes Received:
    100
    Ohhh... just burned a lot of money!

    Duex5 on preorder.

    Duet Wifi
    - Options: PanelDue with 7"..
    - Options: PT100 daughterboard
    - Options: IR Probe DuetWifi 1 £243.00
    Duex
    - Options: Duex5 Duex2_5 1 £82.50


    :confused::cool:
     
    AndyVirus likes this.
  5. Rob Heinzonly

    Rob Heinzonly Well-Known Member

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    448
    Likes Received:
    174
    Beleve me, it will be worth it ... :)
     
  6. Paul Begley

    Paul Begley Well-Known Member

    Joined:
    Mar 24, 2016
    Messages:
    84
    Likes Received:
    20
    I've been considering a similar upgrade also. But a serious bit of change there. Trying to justify it to the Mrs is going to be difficult
     
  7. Irawan Tri Kusumo

    Irawan Tri Kusumo Well-Known Member

    Joined:
    Sep 5, 2015
    Messages:
    116
    Likes Received:
    21
    mm... why do I feel many have a common 'issue' there...
     
    Tom De Bie likes this.
  8. Stian Indal Haugseth

    Stian Indal Haugseth Well-Known Member

    Joined:
    Sep 11, 2015
    Messages:
    589
    Likes Received:
    100
    Hopefully she will never know I got this part. Just another monitor mounted on the BB :) The DHL express guys almost always call me to see if I'm home :D

    PS. I don't think she reads this forum. If you do honey I got it cheap!
     
    AndyVirus likes this.
  9. fpex

    fpex Well-Known Member

    Joined:
    Oct 18, 2015
    Messages:
    623
    Likes Received:
    58
    My wife gave up at printer number 3 ....
     
    Stian Indal Haugseth likes this.
  10. Henry feldman

    Henry feldman Well-Known Member

    Joined:
    Sep 5, 2015
    Messages:
    969
    Likes Received:
    391
    Haha. Normally I get big eye rolls, but when her tech snapped the handle off one of the OR lights, she didn't complain when I whipped out the nylon 910 and printed a nice new one with captive nuts, etc. less eye rolling (until the next printer)
     
    mike01hu, AndyVirus and fpex like this.
  11. AndyVirus

    AndyVirus Well-Known Member

    Joined:
    Apr 10, 2016
    Messages:
    233
    Likes Received:
    50
    OK. I have replaced Rumba with a DuetWifi. Used the Config.g from page 5 and all shows up ok now in the interface (temps etc) and can move X,Y and Z fine. PT100's, Heaters and fans all working (not tryed the print cooling blowers yet).
    I am stuck on homing. I need to define an homeall.g macro? Anyone done this that can share? My IR sensor in on the bed not the head at the moment but will be changing that back, wire is there but need to print the correct carriage to support the sensor.
     
  12. Rob Heinzonly

    Rob Heinzonly Well-Known Member

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    448
    Likes Received:
    174
    @AndyVirus

    Indeed, you need a homeall.g.
    Here is my code:

    Code:
    ; homey.g
    
    ; Lift Z relative to current position
    G91
    G1 Z5 F6000
    G90
    
    ; Move quickly to Y axis endstop and stop there (first pass)
    G1 Y-240 F3000 S1
    
    ; Go back a few mm
    G91
    G1 Y5 F6000
    G90
    
    ; Move slowly to Y axis endstop once more (second pass)
    G1 Y-240 F360 S1
    
    ; #############################################
    
    ; homex.g
    ; Move quickly to X axis endstop and stop there (first pass)
    G1 X-305 F3000 S1
    
    ; Go back a few mm
    G91
    G1 X5 F6000
    G90
    
    ; Move slowly to X axis endstop once more (second pass)
    G1 X-305 F360 S1
    
    ; #############################################
    
    ; homez.g
    ; Go to first bed probe point and home the Z axis
    G1 X15 Y15 F3000
    G30
    
    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91
    ;G1 Z5 F100
    ;G90
    
    You need to place this in the Settings menu, under the System Editor tab.

    Good luck :)
     
  13. AndyVirus

    AndyVirus Well-Known Member

    Joined:
    Apr 10, 2016
    Messages:
    233
    Likes Received:
    50
    Thanks!
     
  14. AndyVirus

    AndyVirus Well-Known Member

    Joined:
    Apr 10, 2016
    Messages:
    233
    Likes Received:
    50
    @Rob Heinzonly . I have printed your 7" screen case and have it connected now. The image on the screen is a bit wobbly. Like a refresh issue. Do you have the same thing or is the edges of the buttons solid on yours? Im wondering if its the cable, a setting or interference. Would take a video but that will result in weird shutter speed v refresh fun
     
  15. Rob Heinzonly

    Rob Heinzonly Well-Known Member

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    448
    Likes Received:
    174
    @AndyVirus . What version is your screen firmware ? Initially I had some problems with Paneldue, slow response, and I needed to reset the screen after a cold boot. After I upgraded the firmware to the 1.15beta3 version the problems were solved. Maybe an update will also solve your screen flickering. Otherwise, it will be the cable :oops:
     
  16. AndyVirus

    AndyVirus Well-Known Member

    Joined:
    Apr 10, 2016
    Messages:
    233
    Likes Received:
    50
    its 1.14. Ill give upgrading a go. I did look at that but could not figure out what port to use for OSX using bossac of if i needed a serial driver to do so (or if it has to be put into recovery to see it. So i gave up for now. :)

    Its not unusable in anyway but not perfect. Will try the upgrade again but if that does not work it is liveable

    Thanks for getting back to me. Not sure how many have Duet & 7" screen.... yet.
     
  17. dc42

    dc42 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 16, 2016
    Messages:
    479
    Likes Received:
    213
    A wobbly screen is a symptom of either a faulty display or inadequate 5V power. Most USB ports can't supply enough current to power both the Duet and a 7" screen, so you need to either enable the 5V regulator on the Duet or provide external 5V power.
     
  18. AndyVirus

    AndyVirus Well-Known Member

    Joined:
    Apr 10, 2016
    Messages:
    233
    Likes Received:
    50
    Ooh ok. Ill take a look at the 2 options then. Its currently powered just by the duetwifi 4pin cable. Thanks!
     
  19. dc42

    dc42 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 16, 2016
    Messages:
    479
    Likes Received:
    213
    You can home X and Y (and U) simultaneously if you like. More info at https://duet3d.com/wiki/Configuring_RepRapFirmware_for_a_Cartesian_printer#Homing_files.
     
    Rob Heinzonly likes this.
  20. dc42

    dc42 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 16, 2016
    Messages:
    479
    Likes Received:
    213
    That's fine, as long as the cable conforms to our specification of 0.1 ohms maximum resistance per conductor, and you are not providing the Duet's 5V power from its USB connector.
     

Share This Page