Extruder problem!

Discussion in 'Calibration, Help, and Troubleshooting' started by Francesco, Sep 3, 2016.

  1. Francesco

    Francesco Member

    Joined:
    Nov 5, 2015
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Hi,
    There is something wrong with the extrusion.
    The printer starting to print well, but at some point
    it doesn’t extrude plastic anymore (see video).



    Any ideas what I might have done wrong?
    Thanks
     
  2. Old_Tafr

    Old_Tafr Well-Known Member

    Joined:
    Mar 7, 2016
    Messages:
    561
    Likes Received:
    75
    Can't see from the video, but I had one instance where the filament was crossed on the spool so pulled tight, this resistance meant the hobbed wheel ground a curve in the filament so even with the spool free again it would not push the filament through as no grip on it.
     
  3. Kanedias

    Kanedias Well-Known Member

    Joined:
    Sep 12, 2015
    Messages:
    406
    Likes Received:
    124
    what you describe about it working for a while then stopping could be heat creep causing a clog. is it a newly built hot end or had it been working before without issues?
     
  4. Old_Tafr

    Old_Tafr Well-Known Member

    Joined:
    Mar 7, 2016
    Messages:
    561
    Likes Received:
    75
    As above, heat creep or even over cooling. It is possible on the original BB 1.0 (can't make out from the video which yours is?) to have the heat sink cooling fan fitted too low so that it blows on the heatbreak. It should only blow on the heat sink itself. Part of the problem here is that the blue shroud that the fan attaches to can also be placed upside down; placed the right way it has a slight cutout at the bottom, see the BB 1.0 build instructions.
     
  5. mike01hu

    mike01hu Well-Known Member

    Joined:
    Apr 22, 2014
    Messages:
    957
    Likes Received:
    166
    Two things to consider, 1: Keep your retraction to less than 2mm, say 1.5mm and 2: Get the heater block socks to protect the block from the cooling fan, they are great!
     
  6. Francesco

    Francesco Member

    Joined:
    Nov 5, 2015
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    The version of my BigBoxis is B.B1.1

    with the code generator ‘slic3r’ I decrease the retraction to 1.5mm
    and also I increase the speed for non-print moves to 200 and then 150

    After a while the layers of the printing object start to shift from the correct position. See the video



    Any ideas?
     
  7. Kanedias

    Kanedias Well-Known Member

    Joined:
    Sep 12, 2015
    Messages:
    406
    Likes Received:
    124
    Have you loctite' d the grub screws on the Y rod coupler and pulley?
     

Share This Page