COMPLETE Firmware Flashing Guide

Discussion in 'Guides, Mods, and Upgrades' started by PsyVision, Mar 10, 2016.

  1. mike01hu

    mike01hu Well-Known Member

    Joined:
    Apr 22, 2014
    Messages:
    957
    Likes Received:
    167
    Thanks guys, I'll persevere with it by unloading the driver and starting again.

    Update: Resolved after trying three cables. Yes, power was connected but no data; I suspect these cables only support charging. I pinched one from the desktop printer and hey-presto all was OK. Cables consigned to the bin and proper data cable on order.
     
    #41 mike01hu, May 2, 2016
    Last edited: May 2, 2016
  2. KNM3D

    KNM3D Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    214
    Likes Received:
    8
    where do I start to plash my dual to a single?
     
  3. Alex9779

    Alex9779 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    2,411
    Likes Received:
    735
    You have a dual V1.0 no Hybrid? Then I would not use the Pro firmware, the dimensions are different are it is likely you will crash the head.
    Take the Dual firmware and just changed the extruder count to 1 in the configuration, then recompile with the Arduino IDE and follow the guide...
     
  4. KNM3D

    KNM3D Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    214
    Likes Received:
    8
    id there a video of this stuff somewhere I have no idea what to do and I have read a lot so far.
     
  5. Alex9779

    Alex9779 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    2,411
    Likes Received:
    735
    Nope... Sorry... But the guide is pretty nice, just decide how you wanna flash:
    Always take a look at the following post too...
     
  6. Austin

    Austin Active Member

    Joined:
    Dec 18, 2015
    Messages:
    26
    Likes Received:
    5
    ,when i was compiling i did notice that the software was asking if i wanted to update U8glib, which i did not do, and i was repeatedly getting Invalid library found in C:\Users\Owner\Documents\Arduino\libraries\Arduino_1.6.x: C:\Users\Owner\Documents\Arduino\libraries\Arduino_1.6.x

    here is what it said after verification

    C:\Users\Owner\Documents\Arduino\libraries\U8glib\utility\u8g_rot.c:48:1: warning: initialization from incompatible pointer type [enabled by default]

    u8g_dev_t u8g_dev_rot = { u8g_dev_rot_dummy_fn, NULL, NULL };

    ^

    C:\Users\Owner\Documents\Arduino\libraries\U8glib\utility\u8g_rot.c:48:1: warning: (near initialization for 'u8g_dev_rot.dev_fn') [enabled by default]


    is all of this ok? sorry if this has already been addressed
     
    #46 Austin, Jun 1, 2016
    Last edited: Jun 1, 2016
  7. Alex9779

    Alex9779 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    2,411
    Likes Received:
    735
    You didn't home. That is the indicator that the firmware does not know where the head is located at. Every number shown maybe incorrect. Home then they are steady until the motors power down again...
     
  8. Austin

    Austin Active Member

    Joined:
    Dec 18, 2015
    Messages:
    26
    Likes Received:
    5
    haha yeah i figured that out and just edited my post to delete that part, i should have waited till i homed to post that
    lol
     
  9. Steven

    Steven Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    211
    Likes Received:
    19
    HELP !!!! (BB-1.0 Dual-with two volcanoes)

    trying to go from stock RC3 to RC6.

    I followed the instructions... When I complied I did not get any errors. Selected port Com10. Uploaded cimplied firmware.
    Now I GET A BLANK LCD screen !!

    What do I do now?
     
    #49 Steven, Jun 2, 2016
    Last edited: Jun 2, 2016
  10. Alex9779

    Alex9779 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    2,411
    Likes Received:
    735
    Good.

    Also good.

    Not important for us, you gotta select the right one which depends on your connection and you computer... Can be different for every user...

    Not nice...

    Where did you get the RC6 you are compiling from?
     
  11. PsyVision

    PsyVision Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    798
    Likes Received:
    248
    Does sound like the settings aren't set for the correct LCD screen type. I know they would be correct in your source Alex ;)
     
  12. Steven

    Steven Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    211
    Likes Received:
    19
    I got it from a link from this forum. But mysteriously I cant find it anymore. I downloaded Marlin-1.1.0-RC3.zip, Marlin-1.1.0-RC4.zip, Marlin-1.1.0-RC5.zip, Marlin-1.1.0-RC6.zip on May 15th.

    Can you post a link for RC6 ?
     
  13. Alex9779

    Alex9779 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    2,411
    Likes Received:
    735
  14. Steven

    Steven Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    211
    Likes Received:
    19
    I just tried RC6 from here: https://github.com/Alex9779/Marlin as I only have the BB-1.0 dual with Volcanoes.

    And it now works. Not sure what happened with that other rc6.

    We really need some official firmware page.
     
  15. Alex9779

    Alex9779 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    2,411
    Likes Received:
    735
    @Greg Holloway is setting something up on Github but I think I am going to prepare a special firmware page in the Wiki too collecting all the stuff and provide compiled firmwares for all the different setups that are possible now with a detail explanation with what setup you have to choose which firmware...
     
  16. Alex9779

    Alex9779 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    2,411
    Likes Received:
    735
  17. Greg Holloway

    Greg Holloway Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    967
    Likes Received:
    619
    I have been updating the firmware to RC6.

    There is a new repository here | https://github.com/BigBox3D

    It's still being worked on!
     
    Stefan, PsyVision and eca like this.
  18. eca

    eca Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    229
    Likes Received:
    44
    Thanks for the Xloader suggestion, that was really nice since I still haven't gotten my Pi up and running (my own laziness).
     
  19. Steven

    Steven Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    211
    Likes Received:
    19
    Now that I have RC6 loaded and I'm running a new test Benchy now... can I just plug in my OctoPi? Or will it cause fits to the RUMBA like RC3 did??

    btw, I like the new mesh level bed screens... PLus I found out (the hardway) that I need to have a tighter tolerance for the paper test under the nozzle than before. thats ok. just didnt expect that.

    Plus dealing with another Thermal Runaway... er thermal crash... because at nearly every layer, they code pushed the fan even higher. In the lcd I keep killing the fan until like layer 8 or 10 so it stays ok 8%.
     
  20. eca

    eca Well-Known Member

    Joined:
    Sep 4, 2015
    Messages:
    229
    Likes Received:
    44
    I
    Changed the cooling setting in S3D to max out at 80% fan. I was in the middle of my first "real" print when that happened. Then I remembered reading about the thermal runaway when the fans go above 80%. Was only two hours into a three hour print...
     

Share This Page