Inconsistent Extrusion with Hermes / Hemera

Discussion in 'HotEnds & Extruders' started by Kraken 3D, Jan 25, 2020.

  1. Hermes Hermera

    Joined:
    Feb 20, 2020
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    I was fighting this same problem, until I switched slicers. I was using PrusaSlicer 2.1.0+, tried Slic3r 1.3.0 and the wavy surface dissipated.
    Don't know why, all the settings were identical.

    2020-04-15-1.jpg 2020-04-15-2.jpg
     
    #61 Hermes Hermera, Apr 15, 2020
    Last edited: Apr 16, 2020
  2. david sas

    david sas New Member

    Joined:
    Jun 7, 2020
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Hello everyone,

    I've been having the exact same issues posted here, constant senoidal wave horizontal artifacts.

    After going crazy for weeks, at least in my case, what was causing it was the heatbed. The PID of the heatbed cause this senoidal wave, and apparently when the current goes through it the bed flexes or something. I am not even using a hemera I just ended up in this thread because the pictures looked exactly like mine. I wanted to post this in case it is as well the case of somebody here.

    I still don't know if it is the heatbed vibrating itself, the heatbed making the spring steel sheet ( mk52 heatbed ) vibrate, the heatbed causing vibrations on the iron parts of the extruder because of induced magnetism... I don't exactly know the cause yet, but turning of the bed solves it completely, and activating the bed manually you can manipulate exactly how that waves appear or not.
     
  3. Pascal

    Pascal Member

    Joined:
    Aug 2, 2020
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Hi,
    is there now a solution that can be followed?
    I have the same problem on my completely rebuilt Sidewinder X1.
    My setup is
    skr v1.4 turbo
    tmc2209
    0.9° engines and the Hemera
     
  4. Shtennek

    Shtennek Member

    Joined:
    Oct 31, 2020
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    I too have this problem. So if there is any solution available please share :)
     
  5. Peter Lunn

    Peter Lunn New Member

    Joined:
    Jan 18, 2021
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Anyone got anywhere with this? I'm seriously thinking of binning this extruder. I've tried all the suggestions. I'm also running linear rails on all axis , have tried multiple different fan mounts in case it was vibration related, just can't get rid of this salmon skin.

    I'm running TH3D EZboard with 2208's with moons stepper motors on X and Y. BLV Linear rail kit with dual Z motors.

    I've tried everything over the last year and I think its time to give up.
     
  6. Shtennek

    Shtennek Member

    Joined:
    Oct 31, 2020
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    I have not been able to resolve my problem. So I just ordered a new hotend and extruder. I really don't want to waste more filament and/or time trying to dial this in.
     

Share This Page