Ultimaker 2 upgrade kit not functioning

Discussion in 'Titan' started by Chris C., Feb 12, 2017.

Tags:
  1. Chris C.

    Chris C. Member

    Joined:
    Feb 12, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Hello all. I have just completed the install of the hotend/Titan upgrade kit on my Ultimaker 2 Extended, and I am having an issue with the Titan extruder. It seems to be functional, as it makes a "servo" type sound, but the large gear wheel does not turn at all. Is there any way to properly troubleshoot this matter?

    I removed the extruder mechanism and used the "move filament" command to see if the servo was operating. I can hear a pulsing sound like it is getting the command, but there is no motion. Perhaps the voltage to the motor is too low?

    I also removed a small clip-on magnet that went around the servo wires in the electronics housing, which I assume is for RF suppression. Would this have any effect on operation?

    In case it matters, I have updated the firmware and loaded the eprom update off the SD card.

    Thank you!
     
  2. mburnett

    mburnett Member

    Joined:
    Feb 14, 2017
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I also have issues with the stepper motor in the Titan not running smoothly as seen here
    while running a material change cycle. It appears that the parameters are not correct in the hex file and gcode program.

    I sent a message to tech support on 2/1 and got an automated reply saying my request (3070) was being reviewed but have yet to get a reply. Maybe I should try again?
     
  3. Chris C.

    Chris C. Member

    Joined:
    Feb 12, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    At least your motor is running! I also have been waiting since Sunday for Tech Support to help me with this problem.

    I have the worst case of buyer's remorse right now. I should have bought the Ultimaker upgrade kit!

    Chris
     
  4. Anjin Meili

    Anjin Meili Member

    Joined:
    Mar 17, 2017
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    any updates? my kits also does not work at all.
     
  5. Kanedias

    Kanedias Well-Known Member

    Joined:
    Sep 12, 2015
    Messages:
    406
    Likes Received:
    124
    You could try sending a PM to Dan Halsall if you're not getting a response from support. https://forum.e3d-online.com/index.php?members/dan-halsall.1024/

    What you describe sounds like it could be incorrect current. Or you could have got a defective motor. Is it possible to reconnect the original stepper and see it behaves the same?

    The lack of replies is probably because not too many users of the forum have an ultimaker so just don't know rather than not wanting to help.
     
  6. Chris C.

    Chris C. Member

    Joined:
    Feb 12, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    I returned it and got the Ultimaker upgrade kit. Works perfectly.
     
  7. Chris C.

    Chris C. Member

    Joined:
    Feb 12, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    E3D apparently had a batch of bad motors slip by QC. They said they would send a replacement and never did. I then returned the entire kit and got the Ultimaker OEM upgrade which works perfectly.
     
  8. mburnett

    mburnett Member

    Joined:
    Feb 14, 2017
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    They sent me a new motor and it acts exactly the same.
     
  9. Chris C.

    Chris C. Member

    Joined:
    Feb 12, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    And you haven't returned it for a full refund why?

    The OEM Ultimaker upgrade kit works perfectly right out of the box. Do it.
     

Share This Page